Wat is Nordic walking?
Nordic Walking is een vorm van wandelen waarbij u gebruik maakt van nordic walking poles (stokken). De meerwaarde zit in het gebruik van de poles en de afzet hiervan tijdens het wandelen. Door de afzet, de krachtsoverdracht met de poles, gevolgd door een moment van ontspanning wordt het wandelen effectiever gemaakt.

Nordic walking past bij een ieder omdat hij of zij op zijn/haar eigen fitnessniveau aan zijn of haar doelen werkt. Men ervaart al snel de positieve effecten van het wandelen met poles. Zowel de lichamelijke als mentale conditie verbeteren. Bij een goed aangeleerde techniek  en bij de juiste keuze van de nordic walking pole is de blessurekans minimaal.

De belasting op spieren en gewrichten is minder dan bij stevig wandelen. Dit terwijl door  toegenomen spiergebruik de effecten op calorieverbruik en training van conditie meer dan 30% hoger zijn.

Nordic walking: logisch verlengstuk van wandelen.

Tijdens nordic walking doet het bovenlichaam, door gebruik te maken van de poles, anders dan bij gewoon wandelen, volop mee tijdens de activiteit. Bij een juist uitgevoerde nordic walking techniek worden 90% van de spieren gebruikt. De meest geactiveerde spiergroepen zijn de strek- en buigspieren van de onderarmen, de schouder, de borst- en grote rugspieren. Daarnaast doen ook de nek- en buikspieren mee. De belasting van hart en longen neemt toe en de doorbloeding verbetert sterk.

Ten opzichte van actief wandelen zonder stokken stijgt het energie- en zuurstofverbruik 20 – 40%. Het calorieverbruik neemt toe, waardoor u in dezelfde tijdseenheid meer calorieën verbrandt dan tijdens stevig wandelen.

Ondanks het inschakelen van nagenoeg het hele spierapparaat voelt nordic walking nauwelijks vermoeiender aan dan gewoon wandelen. Tijdens het wandelen met de poles wordt het lichaam ondersteund en wordt er meer rechtop gelopen. De benen worden ontlast, de paslengte neemt vaak onbewust toe, waardoor het looppatroon wordt verbeterd

Het is daarom dat nordic walking populair geworden is onder een breed publiek.
Positieve effecten van Nordic walking:

 • bewegen in de natuur, ervaar de rust en ontspanning
 • hoger calorieverbruik, aangezien meer spieren actief zijn
 • 40-50% effectiever dan wandelen zonder poles
 • een ideale outdoor training om af te vallen
 • hulp bij tegengaan osteoporose
 • verbetert de coördinatie
 • vermindert spanning in nek- en schoudergebied
 • ontlasting van heupen en knieën
 • meer stabiliteit en balans
 • bijna alle 660 spieren van het menselijk lichaam zijn actief
 • een complete body work-out, eenvoudig te starten vanaf uw voordeur
 • Bovengenoemde effecten worden bij elke wandelsnelheid bereikt en zijn wetenschappelijk aangetoond door studies aan internationale universiteiten.

  Is het moeilijk om de techniek van Nordic Walking te leren?
  U kunt gewoon gaan lopen met stokken, dat is simpel. Wilt u echt leren nordic walken, met de juiste techniek, het goede ritme en het juiste effect? Dan heeft u wel degelijk techniekles nodig. Alleen dan zult u een maximaal rendement uit nordic walking halen.

  Bij de INWA-instructeur van Loop- en wandelgroep Marsdijk-Assen kunt u in 6 lessen in kleine groepen van maximaal 8 personen (kan bij uitzondering ook individueel) de correcte nordic walking techniek aanleren. Ook deze opzet is gekozen om u de noodzakelijke individuele aandacht te geven en zodoende de perfecte techniek aan te kunnen leren.

  1. Het Gezondheidsniveau”

  Deze toepassing is voor iedereen met een lichamelijke beperking die op een leuke en prettige manier in de buitenlucht aan zijn/haar conditie en welzijn wil werken. Door het lopen met de speciaal ontwikkelde poles worden de gewrichten ontlast, de nek- en schouderregio ontspannen en de wervelkolom ondersteund. Bij lichamelijke klachten aan de wervelkolom, gewrichten van heup, knie en enkels is nordic walking een uitkomst. Door de extra steun die de poles tijdens het nordic walking geven is er een grotere stabiliteit waardoor overbelastingsklachten niet of minder snel optreden. Bij het behandelen van bekken-instabiliteit, whiplash, fibromyalgie en chronische rugklachten is in de praktijk gebleken dat nordic walking ideale mogelijkheden biedt. Tevens is nordic walking een perfecte mogelijkheid om de conditie te verbeteren bij mensen met diabetes, COPD, (astma, bronchitis e.d.) en reumatische aandoeningen. Ook gewichtsreductie is zeker mogelijk bij regelmatig nordic walking.

  “2. Het Fitnessniveau”]

  Het fitnessniveau is een total body-workout om het uithoudingsvermogen (conditie) te verbeteren. Bij een goed uitgevoerde techniek zullen de deelnemers alle voordelen van deze training aan den lijve ondervinden. Trainen in een groep is motiverend en gezellig. Wilt u door sporten sneller afvallen, probeer dan nordic walking want doordat alle spieren in het lichaam gebruikt worden, is uw calorieverbruik tot 40% groter dan bij stevig wandelen.

  “3. Het Sportniveau”]

  Het sportniveau is geschikt voor zeer fitte sporters die een uitdaging willen. Zowel het aërobe als het anaërobe uithoudingsvermogen kunnen worden verbeterd.  Daarnaast zullen kracht en krachtuithoudingsvermogen optimaal getraind worden. Door een uitgekiend trainingsprogramma wordt nordic walking meer dan wandelen met poles alleen.

  Hoe maak ik kennis met Nordic Walking?
  Via de website www.loopgroep-marsdijk.nl kunt u zich opgeven voor een kennismakingsles nordic walking.

  De kennismakingsles wordt gegeven in een groep van maximaal 12 personen. Dit betekent dat de instructeur(s) u ook daadwerkelijk de juiste aandacht tijdens de kennismakingsles kunnen geven. U krijgt hiervoor een goede indruk van de reeds eerder genoemde voordelen van nordic walking. Tijdens de kennismakingsles en veelal ook tijdens de technieklessen mag u lopen met de poles van de loopgroep.